И ја сам Милунка

И ја сам Милунка

(хвала Ирена Плаовић, што си поставила овај статус)

Има неких седмица које прођу посве неопажено; као да се нису ни десиле; као де се никада на свету  и у веку, на те датуме није дешавало ништа. Просто, деси се, да нас не окрзне то време; и мине, кадкад, у мирној равнодушности као да је цео свет у некаквој пустој хармонији; или просто нашу душу, сећање, радозналост, ништа не покрене. Понекад су то дани чисте себичности,  у чију тишину се умотавамо  као да није  привид (јер свет увек ври), спокојно, варајући се да је свуда и све тако; у најбољем реду.

Међутим има и неких седмица, у којима догађаји, сећања, белешке, претичу једни друге. Понекад нам се зажаре мисли и сврби нас језик, не знамо куд бисмо пре, и о чему. 

Једна од таквих седмица била је и ова.  Прво је умро велики глумац, гледала сам га у Шовинистичкој фарси, као бруцош (ваљда), и док су Београђани мислили  да је то одиста фарса, ми новопридошли, знали смо да је горка истина, тај српско-хрватски дијалог. Потом је у миру  свој велики век , на овој, увек тврдој земљи, запечатила Смиља Аврамов, чисте свести и бритког ума до краја тумачећи нам наше заблуде и грешке, подучавајући, молећи да не заборављамо.

Отишао је и један дечак, Душан, на ону страну, оставивши своје велике очи на свима нама.

Затим смо чули да је уместо једног ђака, гратис, на екскурзију отишао градоначелник једног града.

И тако, ређале су се вести, догађаји, постови  и статуси на мрежама; било је још тушта и тма, свега.

Да не помињемо свакодневна подсећање, на мрежама, и порталима,  на почетак и Пробој Солунског фронта; о коме званично, скоро да и није било приче. 

А на данашњи дан, који је већ на измаку, делили смо  фотографије Милунке Савић. И приче о њој. Међутим,  један пост, кратак, и диван, засијао је. Једна девојка ( можда и више њих, али ја сам видела ову објаву), млада колегиница, написала је: Ја сам Милунка.  О Милунки није потребно посебно писати; потребно је само себе подсећати на Милунку, борца, трпељивог јуришника, и у миру, као и у  рату. Милунка, коју су ценили други више него своји, носила је своју тешку судбину после оба рата, без роптања, велика, већа од оних који су је запостављали. Треба себе снажити, њоме, а не америчким сном, кажем наглас. 

И ја сам Милунка, мислим,  и мада ме онај пост греје, криво ми је  због чега  мрежама не бруји: И ја сам Милунка. Ја сам Милунка, и ја сам Милунка… Па опет,  мислим,  сад, кад се пробудило, то, време, када је потекла та река,   тешко је више направити брану.  И онај један статус, И ја сам Милунка, поново светли, дубоко и јасно.  

Избило је све то и сећање, покуљало из књига, из записа, из породичних прича,  на Пробој и Солунце, и Милунку.. . продисали су наши стари, заборављени; јер, правда се намирује, увек. Враћају се непомињани, и бацају сенку на оне што су их претворили у  пуке бројке, и чињенице, прилично скрајнуте.

Вратили су се. А Пробој живи и јаче и дуже, овако, непрослављен, без ватромета, и говоранција, тек у нама појединачно као велика ватра, и велики занос. Има одиста, времена, и људи, који не могу да умру.

Има седмица у којима све бруји.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *