Да, гледале смо заједно Андреја Рубљова

Цвијети, време тиховања, 2020

Цвијети су били дан рођења и име моје бабе. Њу наравно није било брига за рођендан, али то да је рођена на тај дан било је, некако, веома важно. И нама, деци, пунила је уши и даље плавила мисао, та реч: Цвијети. Досезала је до неке велике тајне, коју нисмо дохватали. У плавети пролећа, у дубини неба, у мирисима свежих јутара,  разабирали смо неку размрежену, живу вечност.  Изјутра смо се умивали цвећем, љубицом, како је говорила баба. Најбоље је љубицом да се умијете. И купали бисмо се израна недељом, тим  љупким вечним мирисом детињства света. Шакама захватали воду из чинија, верујући да ће цела година, да ће цео живот, бити само светлост. Ко је могао слутити да ће и наше животе, као и бабин,  опсести сви бесови историје? Од ратова до куге.  

Цвијети су покретни празник. И мати је увек, на Цвијети,  звала родбину и комшије на кафу и колач; баби је рођендан, говорила би.  Баби је био дат тај дан, не датум. Ко зна који је датум био 1904. кад је рођена. Свет се рушио и померао, војске газиле и мучиле, куће у којима је живела паљене, али Цвијети су остајали то место из кога се њен живот бранио. И зарио.

Прото драги, ми смо ти хајдучки верници, чували смо у тим крајевима наслеђе, како се могло и умело, говорићу доцније сваки пут, кад наш прота Живaдин дође у посету, мојој новој крсној слави, и породици у Београду, мислећи притом увек на бабу.  Не знам да ли је баба Цвијета ишта знала о Христовом уласку у Јерусалим (ако је и знала, у дуго време ћутања о Богу, мучила је), како год било,  свест о томе да се тај дан запамти и да је  то дан посебне радости, као стена, чувало је њен живот, наш живот.

Дуго нисам писала ништа; глава је пуна, мисли и слике се сударају, газе, потиру једна другу, и ништа. Укључујем тв и тражим европску крими серију, америчке не подносим, вештачки су клишеиране за моје меко срце и дивљи хајдучки ген. Свиђа ми се Кендис Реноар (на коју сам случајно набасала, мењајући канале до бесвести, наравно), некава белгијска Францускиња.  Просто што је жена: мека, нежна, хировита, и снажна. Мајка и детектив. Свака мајка је детектив. Није то нека серија коју стримују, она је за обичне људе, старомодне. Често наивна и раскупусана, по свим шавовима, као и сам живот. Све  ту има некакву меру стварности; чак и случајеви које решавају, та жена, и њени сарадници. Мислим, то је задња фаза нечега, нека дијагноза: зурити у крими серије. Стигао ме је умор и  казна, века, тако мислим. Ипак, напољу је тишина, и непокретан свет. Улице без људи, животи затворени унутар зидова. Понекад само прхне неки глас напоље, отме се и извије у простору, додирне грање брезе и  раствори у немости људске покорности. Није пристојно бити гласан. Страсти се изливају на прописаним местима, рецимо Егзиту или  утакмици; умереније на свадбама и рођенданима; сваки век има своје карневале и арене.

Један вирус сломио је цео свет, умују на друштвеним мрежама и порталима.  Бивало је и пре тако. Само није било данашње технологије. И свако је био своју битку. Не знам како је баба Цвијета преживела време шпањолске грознице.  Ништа не знам, јер нисам слушала, сигурно је причала о томе. А можда и није? Причала је сажето, и кратко, анегдотски.  Њене приче нису биле поуке, више неодређени закључци иза којих би остајао  оштар траг у ваздуху, као  невидљиви изазов, позив на допричавање. Као кад морнари на бури забацују уже на котву, тако су њена сирова, директна сећања,  хватала слушаоце. Било је немогуће не уронити у некакав процеп времена који се отварао ту, пред вашим очима, и не опипати, не домислити часове и људе о којима је причала.  Не знам, не знам, да ли је помињала то време.  И мој живот  већ је презасићен сећањима, а и време је окрачало. Мати  сигруно памти нешто од тих прича.

Мислим, како слабо ослушкујемо речи ближњих; како слабо чујемо. Они су за нас само сапутници у датом простору, у датом часу. Чак и кад волимо, свако је у својој причи; додирујемо се потребом.

Баба Цвијета је волела телевизију. Филмове је обожавала.  Нарочито љубавне. Није умела да чита, али је непогрешиво осећала и дефинисала стање ликова, и предвиђала расплет радње. Дакле, јунаке, њихове дилеме, двојбе, страхове, прорачуне и поступке, описивала би као  да је писац сценарија. Била је већ превалила седамдесету, увелико, кад је упитала једну своју исписницу, гледајући некакву деликатну љубавну сцену (не ласцивну, никако, такве није волела, викала би: пи погани, какви сте, ђаво вас однио, гадлука и  шта ово приказују), али ипак, питала је, пратећи некакав устрептали дијалог, са телима, напетим и у ишчекивању, осјећаш ли ишта док ово гледаш? Тако,  после сам читала, и Тарковски је мислио да су експлицитне сцене непотребне, и да је то део интиме, који не доприноси филму као уметности. Ето, има тако један сој људи, далеких по географији, по животу, и образовању, а опет блиских по дубоким  начелима и вери да су осећања поље смисла, свега у свету.

Да, гледале смо заједно Андреја Рубљова,  сећам се, дубоко у ноћ, и ћутале. Шта смо разумеле тад, дете и старица, ко ће знати;  али заувек, седимо у соби, и у дубокој ноћи,  светли екран црно-белог телевизора, и нас две, уроњене у далеко руско време и простор, дишемо. Напољу се пресијава чврсти снег, целац, као вечност. Тако се сравњују филм, стварност и живот, за нас две.

Та јунакиња серије, Кендис Реноар  допала  би се Цвијети. Отресита, једра, без длаке на језику, и  са четворо деце. Гледала сам и данас неколико епизода, а испод, у дубини свести, шибали су неки дани, неки часови, далеки, моји.  Рецимо, читам Рат и мир, а баба седи, чува ме, и лупка штапом о ограду балкона, о под, руб кревета… Шути, не проговара. Ипак, кажем, баба не лупај, и не мораш седети ту, иди негде. Она се чуди, што ти, бона, сметам?  Чудим се и ја, сад, док седим за трпезаријским столом и читам,  у буци типичне породице 21.века.  Седим, и мислим, праштај, Боже, луди смо, и само на себе и своје хирове мислимо.  Ипак, ми смо хајдучки сој, и тако и волимо: кажемо једни другима што би се могло и прећутати.  Ипак, тако смо се и очували, грки и стамени. Ретке нежности и стална брига. Много је сећања сложених у вечност.

Дуго не пишем,  мисли  се саплићу; све је важно, и ништа не избија на врх; била сам очајна због тога, била сам равнодушна; речи су жишке што светле, ако не могу да дохватим такве, шта преостаје?  Гледам тв; печем хлебове, слажем пите; разумем своје мушке, једино како умем: љубављу.  Не знам који је дан времена административно названог ванредно стање. Живот буја, унутар нас,  у нашем малом стану. Цвијета би била задовољна, и волела би моје мушке.  Волела је мог брата, највише на свету: као очињи вид.

Цвијети су, тај дан, благодати, кад свако од нас препознаје светлост. Моја Цвијета је знала, нису важни датуми, она живи у дану који јој је дат, као знамен, вечно.  Пријатељица из Канаде, шаље фотографију: пуну чинују љубица и два маслачка. Из њеног врта. И њој промичу  наши далеки дани, заједнички, знам.  Са балкона, тешим се брезом и голубовима  у вечитом покрету; кад прође ова пошаст, кад свет почне да живи, поново,  отићи ћу негде, дубоко у поља, можда у Бранковину, никад тамо нисам била; лећи у траву, и дисати дубоко.  Као  да су Цвијети.  

Могла је ова прича имати безброј других детаља. Цвијета је мој живот разбокорила. И ево, после месеци чекања да се отворе речи, моја баба, Цвијета, изненада је  бацила конопац приче, у муклој ноћи, на измаку, празничног дана, у коме се нисмо умили љубицом, нити се смејали у порти. Цвијета је расекла време, сад седи ту, са мном, куцка штапом. После ћу да спустим главу на њена повијена леђа, да је загрлим, и, ако добијем напад мигрене, она ће својим рукама, да ми притиска слепоочнице, да не бисмо пробудили укућане.

8 thoughts on “Да, гледале смо заједно Андреја Рубљова

 1. Предивно!
  „Ретке нежности и стална брига.“
  Лијепе су твоје њежности.
  У линији са љубицама су три маслачка…

 2. Дирљиво и дубоко ! Да пробуди неке заборављене нежности , сазнање колико су велике биле наше баке и заувек остале део нас.

 3. „Ретке нежности и стална брига. Много је сећања сложених у вечност.“
  Hvala Vesna, zivjela! … I pokoj dusi babi Cvijeti.
  Pozdrav!

 4. 1хбет – букмекерская контора, которая знаменита. Зарегистрирована она на Кюрасао и работает еще с 1997 года, в online возникла с 2011 года. Число оформленных пользователей систематически увеличивается. Большой плюс игрового заведения – хорошие процентные ставки, какие превосходят предложения прочих учреждений. Сейчас в управлении фирмы приблизительно 1000 пунктов по приему ставок, официальный интернет-сайт на 36 языках мира и применение продвинутых решений для комфорта собственных геймеров. 1xbet официальный сайт Интернет-сайт БК с удобным функционалом, который осилит даже новичок. Оформлен он в синевато-белоснежном оттенке. Непосредственно на основной страничке найдете панельку с табличками, там просто сориентироваться. Если пользователя интересует конкретный вид спорта, стоит обратить внимание на список с левой стороны проекта, где в алфавитном порядке указаны все виды спорта. По центру можно рассмотреть проходящие акции и специальные условия. На страницах сайта можно ознакомиться с мониторингом игровых ставок на спортивные состязания, расценить мнение знатоков. Справой стороны обычное окошко регистрации и входа в аккаунт. Но насколько бы безукоризненным не был сайт, на него поставлена блокировка. Для того, чтобы ее обойти используется зеркало.  1xbet зеркало на сегодня Рабочее зеркало – показывает официальный web-сайт с полным его перечнем возможностей. Просто-напросто меняется имя домена, где ресурс не блокируется. Подобный сайт в доступности непрерывно и в том числе при выполнении технологических работ и вероятных атак. Популярен он для абонентов из России, где спортивные ставки в варианте онлайн запрещены, а подобные сайты просто блокируются. Однако создатели теперь уже задумали, каким образом обойти запрет. 1xbet зеркало рабочее на сегодня даёт возможность фирме предоставлять свои услуги, пусть и не полностью законно. Просто чтобы иметь лицензию на прием ставок на спортивные мероприятия на территории РФ, нужно внести минимум 30 млн руб. Даже если получить лицензию, тогда это вызовет большие затраты, какие повлияют на снижение коэффициентов. Многие клиенты заинтересуются конкурирующими фирмами и попросту перестанут ставить на данном проекте. Поэтому более подходящее решение для конторы и непосредственно участников – это использование зеркального сайта.  Для того, чтобы войти в свой аккаунт нужно записать логин и пароль. Информация секретная и защищена от посторонних, в связи с этим беспокоиться за сохранность данных не стоит. Перед пользователем раскрывается привычный функционал и функции аккаунта – данные ставок, оборот по счету, денежные средства на счету, возможность их получения. В других же государствах использование предложений БК не запрещается, хотя имеет возможность немного видоизменяться само наименование веб-сайта. По этой причине нужно ввести запрос: зеркало 1xbet рабочее на сегодня прямо сейчас и каждому пользователю предоставляется перечень действующих ссылок. В основном БК самостоятельно распространяет гиперссылки зарегистрированным пользователям просто-напросто на почтовый ящик, мобильное устройство, через службы саппорта. Конечно, каждый абонент может наведать главный веб-сайт БК, используя VPN. Сейчас существует множество приложений, которые позволяют менять IP-адрес. 1хбет букмекерской конторы Больше тысячи событий в сутки предлагается веб-сайтом. Каждый игрок может осуществить подбор из классических спортивных направлений – футбол, волейбол, и редких – флорбол, крикет. На основной же страничке собраны наиболее основные события в мире спорта – Чемпионат мира по футболу либо Европы. Каждый пробует себя в ставках в online-режиме, а также предсказать лауреатов престижных премий. Только благодаря системе Multi-LIVE допустимо выполнение ставок непосредственно на множество событий. При этом отдельное спортивное событие транслируется на проекте. Раскрыв пункт «Финставки» и «Биржа криптовалют», можно попробовать собственную фортуну и заработать на валютных скачках. Новеньких играющих привлекает большой коэффициент и небольшая маржа. Лото, ТВ-шоу, игровые ставки на погоду, сериалы – большой выбор мероприятий приятно удивит каждого оформленного играющего букмекерской конторы. Следует посетить 1xbet официальный сайт, какой сильно изумит своим функционалом. Пользоваться услугами БК могут только лишь зарегистрированные участники. Online-сервис 1xZone реализует не только цифровую трансляцию, но и ставки на мероприятия, происходящие во время последующего боя.   Операция регистрации на сервисе занимает короткий промежуток времени. А для большего комфорта пользователей на 1xbet регистрация происходит одним из вариантов: Запишите свой телефонный номер и устройте привязку к нему. Пользуйтесь иконкой любой из социальных сетей, где вы уже имеете регистрацию. Введите e-mail. Самый популярный и немудреный метод заключительный, тут потребуется верификация учетной записи используя mail и переход по гиперссылке. Подбирайте глубокий пароль с цифрами и буквами, для того, чтобы его было сложно взломать. Пользоваться службами конторы могут лица, каким 18 лет. Чтобы вывести полученные средства со своего счета, нужно внимательно заполнить аккаунт и вписать личные данные. Но волноваться не стоит, контора гарантирует их сохранность. Промокоды 1xbet Геймеров букмекерской конторы притягивает обилие скидок и акций для новичков и стабильных клиентов. Хорошие подарки подготовлены юбиляру –  промокод 1xbet либо повышение коэффициента на различные игры. Процедура регистрации с промокодом даёт возможность преумножить сумму, положенную на счет. Для этой цели новый пользователь проходит аутентификацию, вносит на свой счет 100 рублей и получает до 6500 рублей. Только получить их нельзя, пока не отыграешь. Поздравительный приз предоставляется при первом внесении депозитных средств. Вложенная сумма обязана быть в районе 100 евро в этом случае получите одинаковый эквивалент. Только лишь отыгранные денежные средства ставят на вывод. А тем, кто постоянно в проигрыше, можно выиграть карты. Все создано чтобы участники не теряли интерес к процессу игры и совершенствовали личное искусство.   Для пополнения счета игрока применяются наиболее популярные платежные системы. Цифровые кошельки Qiwi, WebMoney, а также обычные карты VISA, MasterCard. Допустимо пополнение через салоны связи, сообщение и банковский перевод. Валюта счета игрока бывает различной – в долларах, евро, рублях. При этом вывод происходит на закрепленный к аккаунту счет, что обеспечивает сохранность и безопасность денежных средств. Минимальная сумма вывода составляет 3 доллара или 2 евро. Только после завершения проверки личности можно войти в кабинет и оформить заявку на вывод. Если нет абсолютно никаких проблем, то она выполняется моментально, вначале может длиться до 3 дней. Скачать 1xbet на андроид Надо скачать 1xbet на андроид и айфон, так как программа раскрывает перед абонентами много потенциалов. С ним вы непрерывно будете в курсе последних событиях и сможете контролировать свои ставки на спортивные состязания. Закачивается приложение для IOS и Android, что даёт возможность установить его на любые современные устройства – планшеты, телефоны. Программа раскрывает вход к аккаунту и другим возможностям вебсайта. Только одно, что будет оставаться недоступным – функция «1хZone» и непосредственная передача. Создатели уже трудятся над удалением таких моментов. Тем, кто постоянно вояжирует не желает открываться от сферы игровых ставок, подобное приложение станет реальным спасением. Ресурс адаптируется под экран используемого девайса. Игровые ставки делаются просто в приложении. В случае, если у вас появились затруднения при выводе средств или ваша ставка продолжительно не рассчитывается, не волнуйтесь, лучше всего сразу же направиться за содействием в службу саппорта. Работники службы поддержки в доступности абонентам в течении 24 часов в сутки и всегда готовы дать ответ на все интересующие вопросы. Максимальное время обрабатывания обращения – сутки, однако откликнуться стараются раньше. Каждый играющий сможет самостоятельно выбрать комфортный способ связи: – используя online; – по показанным на вебсайте контактным данным. Другой связью можно считать написание электронного письма либо написание онлайн-формы «Консультант-онлайн». В режиме чата каждый пользователь получает ответ на вопрос. Все спорные моменты решаются, консультанты стремятся определиться в любой обстановке, найти индивидуальный подход. Подобная открытость БК располагает к себе и число клиентов только лишь растет.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *